Avg

8

Kako deluje Vitamin B12

Avtor članka: Samo Borko, Vodja raziskav in razvoja pri NeoHerbalu

Vitamin B12 je posebnost. Ker je relativno velika in občutljiva molekula, ob enem pa tudi zelo redka in  pomembna, je naše telo razvilo poseben postopek njegove absorpcije, ki se začne že v ustih, kjer ga obdajo posebne zaščitne molekule…

V slini imamo namreč posebno beljakovino (glikoprotein), ki jo imenujemo Haptocorrin ali Transcobalamin-1 (TC-1), ki veže vitamin B12 in ga zaščiti pred uničenjem v kislem okolju želodca. Tako povezan B12 potuje naprej, kjer se loči od TC-1 in veže na IF (intrinsic factor 1), ki popelje Vitamin B12 do konca tankega črevesa, kjer se nahajajo posebni receptorji (cubilin), ki prepoznajo Vit B12 in ga z endocitozo potegnejo v celice črevesja. Tam se ponovno osvobodi in veže na Transcobalamin-2, ki ga popelj v telo in telesne celice.

Če manjka kateri od prvih dveh pomočnikov, je absorbcija Vitamina B12 le okoli 1%. Če vemo, da ga je v hrani že tako malo, potem je jasno, da pomanjkanje tega vitamina zelo hitro nastopi, še posebej pri veganih in ljudeh, ki imajo  želodčne ali črevesne težave in bolezni.

Tudi v primeru običajnih tablet, je njegova usoda enaka, in ne čudi dejstvo, da ljudje kljub jemanju običajnih pripravkov z Vitaminom B12 ne občutijo nobene razlike.

V primeru Liposomskega pripravka Vitamina B12, je vitamin zaščiten pred zahtevnim okoljem želodca in črevesja, četudi kateri ali oba pomočnika (haptocorrin ali IF-1) manjkata. Tako zaščiten prehaja v celice črevesne sluznice s pomočjo endocitoze in varno dostavi to pomembno a občutljivo molekulo v naše telo, tudi v primerih pomankljivosti ali obolenj, ki  otežujejo njegovo absorpcijo.