Jul

18

Liposomi

Avtor članka: Samo Borko, Vodja raziskav in razvoja pri NeoHerbalu

Liposomi so naravne strukture in jih najdemo tudi v materinem mleku.

Liposomi (Lipos st.gr.: maščoba Soma st.gr: telo) so maščobna telesca v obliki majhnih žogic, velikih med 50 in 900nm. Čeprav so lahko narejeni iz različnih materialov je najbolj pogosta sestavina fosfatidilholin, ali kar lecitin po domače.

Lecitin je kot vemo emulgator, kar pomeni, da lahko poveže snovi, ki se med seboj sicer ne marajo preveč; na primer vodo in olje, kar s pridom uporabljamo pri izdelavi čokolad, majonez in mnogih drugih prehranskih izdelkih. Lecitin pa ima še nekaj drugih lastnosti, ki jih s pridom uporabimo pri izdelavi liposomov, ena izmed zelo pomembnih je tudi njegova biokompatibilnost – to pomeni, da je po svojih kemijskih lastnostih popolnoma sprejemljiv za naše telo in ga uporabimo kot gradbeni material za naše celice. Če ga izpostavimo vodi bo začel tvoriti membrane.

Slika 1

Slika 2

Membrane so strukture, kjer se hirofobni »repi« lecitina (glej sliko 1) med seboj povežejo in se z »glavami« obrnejo proti vodi. Tako nastanejo velike urejene površine (glej sliko 2) slojev, ki se če jih pravilno obdelamo – vnesemo energijo, spremenijo v liposome. V procesu nastajanja liposomov, ko se membrane zapirajo v žogice seveda zajamejo tudi vodo v kateri nastajajo, in če je v vodi raztopljena učinkovina (npr. Vitamin C, B12, B6, itd) dobimo »žogico« v kateri je namesto zraka voda z rastopljenimi vitamini.

Kaj pa če bi želeli »zapakirat« vitamin D3, K2, A, E v liposome? Ti namreč niso vodotopni.

To lahko seveda tudi naredimo, vendar tokrat vitaminov ne raztopimo v vodi, ampak v lecitinu samem. Želena substanca se raztopi v repih lecitina in ko dodamo vodo in postopek vnašanja energije, se oblikujejo liposomi, ki nosijo želeno substanco v svojem ovoju, namesto v notranjosti. (glej sliko 3)

Seveda lahko delamo tudi takšne, ki imajo nekaj snovi v ovoju, nekaj v svoji notranjosti.

Takšni pa zgledajo pod posebnim mikroskopom:

Slika 3. (Dynamic Laser light scatering imageing) Slika predstavlja liposome v vodni raztopini, od katerih se odbija svetloba. Vir: osebni arhiv.

Takšni pa zgledajo liposomi v materinem/človeškem mleku pod elektronskim mikroskopom:

Slika 4. ( Vir: B.C. Keller, Liposomes in Nutrition, 2001)

Liposomi so sferične visoko urejene strukture fosfolipidov, ki so organizirane tako, da je energetsko stanje snovi in sistema najugodnejše. Fofolipidi in s tem tudi lecitin, ki je po večini fosfatidilholin, so amfifilne molekule s nepolarnimi hydrofobnimi repi in hydrofilnimi glavami.

Ob izpostavljenosti vodi se začne postopek nabrekanaja »sweling phase«, kjer se molekule orientirajo z hydrofilnimi glavami proti vodi in tvorijo dvoslojne membrane, zelo podobne celičnim. Ob dovajanju energije v sistem (n.pr. ultra turax) se začnejo zaradi velikih strižnih sil membrane trgati in zapirati v kroglaste strukture – vezikle s hidrofilnimi glavami orientiranimi navzven proti raztopini in proti zajeti vodni raztopini, navznoter.

Slika 5.

V takšnem procesu nastaja več tipov liposomov:

SUV – small unilamellar vesicles (mali enoslojni vezikli)

LUV – Large unilamllar vesicles (veliki enoslojni vezikli)

MLV – multilamellar vesicles (večslojni vezikli)

MVV – multivesicular vesicles (večvezikelni vezikli)

SUV in LUV sta tisti obliki, ki sta tudi najbolj zaželeni pri izdelkih našega tipa, tako zaradi stabilnosti, kot tudi velikosti. Velikost je tukaj pomemben faktor, saj je optimalna absorpcija zagotovljena pri velikosti delcev med 100 in 400nm. Več o tem tukaj.