Nov

7

Telesna Aktivnost: Ključ do Zdravih Možganov

Avtor članka: Samo Borko, Vodja raziskav in razvoja pri NeoHerbalu

Nevrodegenerativne bolezni, kot so Alzheimerjeva bolezen, Parkinsonova bolezen in demenca, predstavljajo velik izziv za sodobno medicino. Vendar pa vedno več raziskav kaže, da ima telesna aktivnost pomembno vlogo pri preprečevanju teh bolezni.

Zakaj je telesna aktivnost pomembna?

Telesna aktivnost ohranja povezave med nevroni in je lahko ključnega pomena za preprečevanje demence ter drugih nevrodegenerativnih bolezni. Redna vadba izboljšuje pretok krvi v možgane, spodbuja rast novih nevronov in povečuje količino nevroprotektivnih snovi v telesu

 

Kako telesna vadba vpliva na spomin in koncentracijo?

Telesna vadba povečuje pretok krvi v možgane, kar lahko izboljša kognitivne funkcije. Prav tako spodbuja rast novih nevronov in povečuje količino nevroprotektivnih snovi v telesu. Številne mednarodne študije so pokazale, da redna telesna aktivnost zmanjšuje tveganje za razvoj Alzheimerjeve bolezni in drugih oblik demence. Na primer, meta-analiza randomiziranih kontroliranih poskusov je pokazala, da ima aerobna vadba pozitiven vpliv na kognitivno funkcijo, zlasti na delovni spomin, pozornost, procesiranje informacij in izvršilne funkcije.

Vpliv telesne vadbe na depresijo:

Meta analiza o učinkih telesne vadbe na depresijo je pokazala izboljšanje depresivnega stanja s pomočjo telesne vadbe. 30 minut vadbe na dan je imelo podobne učinke kot Dnevni odmerek antidepresivov. Pomembno je vedeti, da kronična depresija poveča možnost pojava demence tudi za 7 krat v primerjavi s posamezniki, ki niso depresivni.

Priporočena intenzivnost in pogostost vadbe:

  • Intenzivnost: Vadba naj bi bila zmerno intenzivna. Zmerno intenzivna vadba pomeni, da med vadbo lahko govorite, vendar ne morete pa peti. Primeri zmerno intenzivne vadbe vključujejo hitro hojo, kolesarjenje na ravnem terenu ali ples.
  • Pogostost: Odrasli naj bi se vsak teden ukvarjali s 150 minutami zmerno intenzivne telesne aktivnosti. To lahko razdelite na več krajših obdobij; na primer 30 minut na dan, pet dni v tednu.
  • Mišična krepitev: Poleg aerobne vadbe je priporočljivo, da odrasli vsaj dvakrat tedensko izvajajo vaje za krepitev mišic.

Čeprav je še veliko neznanega o nevrodegenerativnih boleznih, je jasno, da je telesna aktivnost eden izmed najboljših načinov za ohranjanje zdravja možganov. Z redno vadbo ne le izboljšujemo svoje fizične kondicije, ampak tudi skrbimo za svoje kognitivne sposobnosti in duševno zdravje.