Okt

26

Vitamin C (Običajni proti liposomskemu)

Avtor članka: Samo Borko, Vodja raziskav in razvoja pri NeoHerbalu

Vitamin C, znan tudi kot askorbinska kislina, je eden najbolj znanih in priljubljenih vitaminov. Večina ljudi ga povezuje s preprečevanjem prehladov, vendar ima ta močan antioksidant še veliko drugih koristi za naše zdravje. Zanimivo je, da smo ljudje ena izmed redkih živalskih vrst, ki ne moremo sintetizirati vitamina C v našem telesu zaradi mutacije encima L-gulonolakton oksidaze. Medtem ko večina živali lahko proizvaja vitamin C v svojih jetrih ali ledvicah, ljudje, skupaj z nekaterimi drugimi primati, morskim prašičkom in nekaterimi vrstami netopirjev, te sposobnosti nimamo. To pomeni, da moramo vitamin C pridobiti iz hrane ali prehranskih dopolnil..

Kako se absorbira?

SVCT1 je glavni transporter, odgovoren za absorpcijo vitamina C v črevesju. Deluje na principu simporta, kar pomeni, da se vitamin C prenaša v celico skupaj z natrijevimi ioni. Absorpcija vitamina C je torej odvisna od koncentracije natrija in vitamina C v črevesnem lumnu.

Ko je koncentracija vitamina C v prehrani visoka, se absorpcija zmanjša, saj transportni sistemi postanejo zasičeni. To je eden od razlogov, zakaj je priporočljivo razdeliti vnos vitamina C na več manjših odmerkov čez dan, namesto enega velikega odmerka. Zaradi narave tega mehanizma, je pravzaprav zelo težko doseči visoke koncentracije vitamina C v našem telesu. Torej v primeru gripe in prehlada, nam običajni pripravki, naj imajo še tako visoko vsebnost vitamina C ne morejo zagotoviti visoke koncentraicje v telesu.

Liposomski vitamin C
je drugačen!

Absorpcija liposomov je postopek, ki ni odvisen od mehanizmov absorpcijen. Liposomi so zgrajeni iz fosfolipidov, prav takšnih kot membrane naših celic. Ko pride liposom v stik s črevesno calico, se mebrani povežeta oziroma zlijeta ena v drugo , kar pomeni, da se vsa vsebina , ki jo liposom nosi s seboj prav tako izlije v celico. S takšnim načinom “dostave” ne more priti do zasičenja mehanizmov privzema, naše telo pa dobi veliko več vitamina C kot z običajnimi pripravki ali hrano.

Kje ga najdemo?

Najbolj znani viri vitamina C so citrusi, kot so pomaranče, limone in grenivke. Vendar pa ga v celo večjih količinah najdemo tudi v drugih sadežih in zelenjavi, kot so paprika, jagode, kivi in brokoli.

Njegova zaščitna funkcija se kaže tudi na koži in sluznicah saj povečuje strukturno celovitost celičnih obrambnih zidov (epiteljnih barier) ter medceličnega vezivnega tkiva – kolagena.

Koristi za zdravje:

  • Krepitev imunskega sistema: Vitamin C pomaga pri proizvodnji belih krvničk, ki se borijo proti okužbam.
  • Zaščita kože: Kot antioksidant ščiti kožo pred škodljivimi učinki prostih radikalov in UV sevanja.
  • Podpora pri tvorbi kolagena: Vitamin C je ključen za proizvodnjo kolagena, beljakovine, ki pomaga pri obnovi kože, las, nohtov in sklepov.
  • Izboljšanje absorpcije železa: Pomaga telesu absorbirati rastlinski vir železa, kar je še posebej koristno za vegetarijance in vegane.

Kako ga vključiti v svojo prehrano?

Poleg uživanja hrane, bogate z vitaminom C, lahko razmislite tudi o prehranskih dopolnilih, še posebej v hladnejših mesecih ali med stresnimi obdobji.